2015. ápr 08.

Félidőben az 1% - Idén belehúznak az adózók?

írta: Adogató
Félidőben az 1% - Idén belehúznak az adózók?

Még másfél hónapig lehet felajánlani az szja 1+1 százalékát valamely magyar országon bejegyzett civil szervezetnek és egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. Évről évre megismétlődik, hogy az adózók valamivel kevesebb, mint a fele nem él azzal a lehetőséggel, hogy csupán egy nyilatkozatot tegyen, és adóforintjai egy kis részét közhasznú ügyekre adja. Így csak a civil szektor elesik mintegy 4,5 milliárd forinttól, pedig ügy, amire ezt a pénzt fordítani lehetne, van elég.

Vajon mi okozza ezt a jelenséget, hogy egyesek még akkor sem adományoznak, ha olyan pénz fölött kell dönteniük, mely amúgy sem marad náluk? Sok megközelítés, sok felmérés született ez ügyben, és az okok között nagyjából ezek látszanak kirajzolódni:

- azok, akik nem ajánlják fel az szja1%-át, többnyire kis településen élő, alacsonyabb keresetű adózók, akik nagyon kevésnek érzik a felajánlható összeget, ezért nem foglalkoznak vele,

- sokan még mindig nem akarják azt a minimális időt és utánajárást rászánni, amit egy 1%-os nyilatkozat kitöltése igényel, vagy nem bíznak a civil szektorban és ezért nem akarnak erre energiát fordítani,

- és vannak, akik sajnos elfelejtik időre befizetni az adójukat, vagy időre beadni az adóbevallásukat, így nem érvényesíthető az 1%-uk.

Pedig az 1% felajánlása ma már nagyon egyszerű, és még a legkisebb felajánlott összeg is „jó valamire”. Pár ezer forint például már gyógyszert jelenthet egy betegnek, élelmet az éhes gyereknek, takarót egy arra rászorulónak, vagy elültethető belőle egy facsemete.

Hogy az adózók minél könnyebben és biztosabban tudják felajánlani az szja 1%-át, a NIOK Alapítvány idén is, ahogy több mint 15 éve már, működteti 1%-os oldalát és adatbázisát, melyben immár MINDEN szervezet szerepel, mely a NAV-nál regisztrált és gyűjthet 1%-ot, így több mint 20 ezer szervezet adata érhető el és könnyíti meg a döntést. A szervezetek között tevékenységi körök alapján is böngészhetnek az adózók, és a biztos döntés megkönnyítése érdekében lehet keresni akár az Etikus Adománygyűjtőkre is.

Ne feledjük: az 1% csak az adományozás előszobája! Ha az év további részében is szeretnénk támogatni egy számunkra fontos szervezetet, az ehhez szükséges minden információ és eszköz megtalálható az adhat.hu oldalon.

health-621356_1280.jpg

Szólj hozzá