2015. ápr 23.

Adományok és nézőpontok – a világ tetejéről

írta: Adogató
Adományok és nézőpontok – a világ tetejéről

Biztos Te is (biztos nem is egyszer) végigfutattad magadban azt, amikor dollármilliomos sztár vagy, azt sem tudod hányadik orosz kaviárt fogyasztod a többezer dolláros pezsgőd mellé, és bérelt helye van a jachtodnak a világ több kikötőjében is. Ilyenkor az a mozi is le szokott menni, hogy mit csinálnál a vagyonoddal annak érdekében, hogy segíts másokon?
Természetes, hogy a sztárok, híres és vagyonos emberek szeretnek adományozni, hisz gyakran ez PR értékkel bír számukra, vagy cégük számára.  De vajon ki és hogy használja hírnevét a jótékony ügyek érdekében, s vajon mi ér többet: egy nagy összegű csekk, vagy éppen maga az ember, aki nem feltétlenül a pénzét adja, de odamegy ahol a baj van, vagy hírnevét felhasználva toboroz, akciózik, sajtómegjelenést generál.
Sokaknak talán elsőre Bill Gates neve ugrik be, ha arról van szó, melyik híresség az, aki a legtöbbet jótékonykodik, s ez az asszociáció nem is véletlen.  Nem csak az fűződik nevéhez, hogy rendre megdönti saját rekordját abban, hogy övé a legnagyobb egy összegben kifizetett adomány (alkalmanként dollár milliárdnyi), de ma már tanítja is egyetemeken a gazdagokat az adományozás művészetére.
Ezzel szemben Steve Jobs, az Apple atyja, kimondottan anti-filantróp volt: nem hitt abban, hogy a sikeres vállalkozásoknak ezen a módon kellene visszaadniuk a társadalom számára. Úgy hitte a munkahelyteremtés, a munkavállalók elismerése, és az, ahogy a termékei által adott előnyöket hányan élvezik ki a mindennapokban éppen eleget jelentenek, nem szükséges adományokat osztani, így ezt kifejezetten meg is tiltotta.
Te mit gondolsz? Ha ekkora hatalmad, vagyonod lenne, mi tennél?

new-york-438391_1280.jpg

Szólj hozzá

adomány felelősségvállalás adhat