2015. ápr 29.

(Ki)csalók?

írta: Adogató
(Ki)csalók?

Hogyan védekezz (vagy ne) az utcai adománygyűjtők ellen - 5+1 tipp

Budapest utcáin, aluljáróin járva biztos találkoztál már adománykérőkkel. Van aki képeslapot, van aki matricacsomagot akar a kezedbe nyomni, van aki semmit, hanem csak beszélgetne. Érezted már, hogy át akarnak verni? De sosem tudtad eldönteni jók-e a megérzéseid?

Adunk pár tippet, hogy biztosan eligazodj, ha a jó szíved nem hagy nyugodni, és segíteni szeretnél. Egy dolgot előtte fontos tisztázni: utcán koldulni a törvény értelmében TILOS, adományt gyűjteni SZABAD, de nem akárhogyan!

Nézzük, mit kell tudni ahhoz, hogy biztos lehess benne, nem csalóval állsz szemben.

1. Adományt gyűjteni közhasznú szervezet nevében, vagy megbízásával lehet, és annak a személynek, aki az utcán e szervezetnek adományt kér fel kell tudnia mutatni írásbeli meghatalmazását! Ha ilyen nincs nála, máris mehetsz tovább!

2. Az utcai adománygyűjtés keretében készpénzt NEM lehet adni/elfogadni ebben az esetben ugyanis már koldulásnak minősül a tevékenység, ami pedig büntethető! Lehet adatot megadni (pl.: egy email címet, amire küldhetnek további információkat neked), átvehet a potenciális adományozó csoportos beszedési megbízással kapcsolatos papírokat, kitölthet kérdőívet stb., de pénzt átadni és elvenni nem lehet!

3. Ebből következik, hogy az adománygyűjtő ebből a célból (tehát konkrét pénz átadás céljából) nem is szólíthat le.

4. Kérheted az adománygyűjtőt, hogy mondja el neked a szervezetről a legfontosabb információkat: mikor jegyezte be a bíróság, mióta közhasznú, hol van bejegyezve, hol lehet a neten utánanézni (website), hol találhatod meg az előző évi közhasznúsági beszámolót. Ha ezekre a kérdésekre egyértelmű, könnyen beazonosítható válaszokat kapsz, máris biztosabb lehetsz a dolgodban.

5. Ha olyan aktivistákkal találkozol, akik egy szervezet jól beazonosítható ruháját, logóját viselik elég biztos lehetsz benne, hogy valódi kampánnyal van dolgod, de a kérdéseid nekik is nyugodtan tedd fel!

+1. Kérj brossúrát, szóróanyagot, ha profi adománygyűjtőkkel találkozol, minden bizonnyal lesz náluk!

Mit tegyél tehát, ha kezedbe nyomnak egy szép képeslapot, naptárat, majd nem hagynak tovább menni, mondván, hogy adományért cserébe a tied lehet? Olvasd el újra a fenti tippeket, és tudni fogod...

homeless-212591_1280.jpg

Szólj hozzá

adomány csaló adománygyűjtés adhat