2015. máj 08.

A félreértett magyar találmány – a jótékony 1%

írta: Adogató
A félreértett magyar találmány – a jótékony 1%

Még több felelős emberért brummog a MACI

Az 1% hungarikum. Igen, mi magyarok találtuk ki. Okkal lehetünk, lehetnénk rá büszkék. Hozzánk járnak más országok tanulni. Valamiért azonban túl sok félreértés, vagy csak közöny kíséri. És ezért még mindig az adózóknak közel a fele NEM ajánlja fel, egyébként jótékony ügyekre az szja 1%-át.

Persze sokan mondják, hogy nem akarják odaadni. Hogy minek? Az alapítványok (mintha csak belőlük állna a civil szektor) úgyis csalnak, elteszik a pénzt, lenyúlják, másra költik.  Arra meg nem adják. Így dolgozik a hatásvadász média által keltett híradások miatt az előítélet. És különben is, azért a pár forintért, ami az adója 1%-a  minek töltsön ki nyilatkozatot.

Isten óvja az így gondolkodó „felelős” állampolgárt attól, hogy valaha éppen ő kerüljön abba a helyzetbe amikor:
-    gyermeke speciális fejlesztésre, kezelésre szorul, olyanra, amit az állam nem tud (pedig kellene neki) biztosítani, és az alapítvány próbálna neki segíteni. Csak esetleg nincs elég pénze rá.
-    koraszülött gyermekét nem tudják megfelelően ellátni, mert nemhogy a kórház, de a kórházat támogató alapítvány, vagy egyesület sem tudta kifizetni a munkatársak továbbképzését, vagy éppen az új inkubátort.
-    utcára kerül és nincs, aki felemelje onnan, ételt, takarót adjon.

maci_egysza.JPG

A sort még nagyon soká folytathatnánk, a környezet- és természetvédelmen át az oktatásig, a mozgássérültek sportolási lehetőségén át, az emberi jogok védelméig stb.

Magyarországon jelenleg 26205 szervezet vár arra, hogy 1%-kal támogassák. A hiányzó 1%-ok miatt viszont 4,5 milliárd forinttól esnek el.  Megéri? Csak egy percbe, egy darab adószám felírásába kerülne változtatni ezen.

A Magyar Civilek (MACI) ezért kéri az adófizetőket arra, hogy lépjenek, változtassanak. Ajánlják fel az szja 1%-át egy civilszervezetnek, mert minden egyes 1% számít! Ha még nem tudják, hogy kinek adnák, keressenek az ADHAT adatbázisban >>>

 

 

Szólj hozzá

kampány maci 1% adománygyűjtés jóügy adhat