2015. jún 19.

A tömegek adni akarnak - A plakátos gyűjtés margójára

írta: jacsancsa
A tömegek adni akarnak - A plakátos gyűjtés margójára

A kormány által indított kék-fehér plakátokra adott válasz-cunami végigsöpört az országon. A Kétfarkú Kutyapárt felhívása az ellenplakátok kiragasztásához kapcsolódó adománygyűjtésre döbbenetes módon megmozdította az embereket, és az előre megcélzott 3 millió forint több mint tízszeresét sikerül begyűjteni.

Az adakozó állampolgárok gyakran bizalmatlanok, ha karitatív ügyekről van szó, és nehezen gyűlnek össze akár ennél kisebb adományok is. Leszámítva persze a nagy katasztrófa helyzeteket, amikor a magyarok híresen nagy összefogásra képesek.

Most nem történt katasztrófa, mégis ritkán látott lelkesedéssel nyúltak a zsebükbe a támogatók. Ennyire számít, hogy az adomány látványossá válik? Hiszen hamarosan több száz óriásplakát kerül ki közterekre, s így az adományozók láthatják, sőt mindenki láthatja, hogy mibe szálltak be, mihez adták kisebb-nagyobb segítségüket.

Vagy éppen az ragadta el őket, hogy látszólag bele tudnak szólni a politikába? És ez megér akár több ezer, tíz- százezer forintokat valakinek? 

Nehéz erre most még választ adni. De az mindenképpen bíztató jel, hogy ilyen sokan és ilyen lelkesedéssel álltak egy számukra valamiért fontos ügy mellé. És ha most sikerült megmozdulnia ennyi embernek egy ügyért, akkor ez összejöhet máskor is. Csupán csak annyit kellene megértenünk, hogy a kevésbé látványos eredmények mögött is komoly társadalmi hatások lehetnek. Amibe mi is beleadhatunk magunkból valamennyit.

Ha szeretnél egy jó és megbízható ügyet támogatni, nézz fel az adjukössze.hu civil crowdfunding oldalra! Itt olyan nonprofit kezdeményezésnek nyújthatsz konkrét segítséget, amelyek be is számolnak róla, hogy miként valósult meg az adott projekt - a te támogatásoddal.

 

plakat2.jpg

Szólj hozzá