2015. aug 28.

5+1 hasznos tipp, ha segíteni szeretnél a menekülteknek

írta: Adogató
5+1 hasznos tipp, ha segíteni szeretnél a menekülteknek

Szinte elképzelhetetlen, hogy létezzen jelenleg az országban olyan ember, aki nem szembesült a menekült problémával, szerencsére sokan nem is mennek el szó nélkül mellette és segíteni szeretnének. Öt pontban szedtük össze, hogyan tud, aki szeretne, a legegyszerűbben támogatást, adományt vagy egyéb segítségnyújtást adni.

migrant-393130_1280.jpg

1. Útbaigazítás

Sok esetben már az is órási segítséget jelenthet egy menekültnek, egy családnak, ha információk birtokába juthat, a legjobb, ha a saját nyelvén. Ebben segítenek a Helsinki Bizottság kiadványai, melyeket bárki kinyomtathat, magával vihet, és ha úgy adódik, átadhat a menekülteknek. Elérhetőek különböző nyelveken ITT>>>

2. Élelem

A legjobb, ha az élelmiszer adományok kiosztását rábízod az önkéntes segítő szervezetekre. Abban viszont tudsz segíteni, hogy hozzájuk elviszed, amit adni tudsz. Keresheted a Heti Betevő csapatát, vagy akár a Budapest Bike Maffiát, a lényeg, hogy előtte tájékozódj, hogy pontosan hova kell vinni az élelmiszert és mire van éppen inkább szükség.

3. Játék, ruha

Sok kisgyerek is érkezik, akik nagyon hosszú vándorlás után jutnak el ide, sokszor lehet szükségük ruhára, és nagyon sokat segíthet (lelkileg is), ha játékokat is kapnak. Ezeket akár személyesen is átadhatod, de itt is célravezető lehet, ha rábízod magad az önkéntesekre, akik tudják, kinek és mire van szüksége. Vedd fel a kapcsolatot pl. a Migration Aid munkatársaival, vagy a MigSzol csoporttal.

4. Gyógy- és kötszerek

Vény nélküli gyógyszereket a Cordélia Alapítvány fogad és juttat el a rászorulóknak, de a Máltai Szeretetszolgálatnál is érdemes érdeklődni, mivel lehet segíteni, hiszen a szolgálat orvosai látják el a migránsokat a tranzitzónákban.

5. Tolmácsolás

Ebben elsősorban azoknak segíthettek, akik a menekültek ellátásával, az adományok átadásával foglalkoznak. A kommunikáció nagyon fontos a menekültek ellátásában, és sokkal könnyebb a segítségnyújtás is, ha van, aki tolmácsol. Nagy szükség van urdu, pastu, arab, török, kurd, fárszi, albán, valamint időnként francia tolmácsokra. Aki jelentkezne, az szintén a Migration Aid-el vegye fel a kapcsolatot.

+1 Amiben ne segíts!

Ha telefonod felajánlod egy menekültnek használatra vagy saját autódban szállítasz valahova menekülteket, az embercsempészetben való közreműködésnek minősülhet! Ezt inkább ne kockáztasd!

Ha hasznosnak találtad bejegyzésünket, kövess minket Facebook oldalunkon is!

Szólj hozzá

menekült adomány adhat